Torbay Council has submitted a bid to Network Rail and the Department for Transport for a share of £20 million to fund a new railway station in the Torquay Gateway.

The brand new station which would be known as Edginswell, will have a wide range of local benefits including creating travel, employment and housing opportunities in Torbay’s largest and most strategically important urban extension which will deliver more than 550 new homes, 37,000sqm of commercial space and a new school.

The submission of the bid follows the announcement from the Government in February 2020, stating applications for the third round of the New Stations Fund which is part of the Restoring the Railway Fund were being accepted.

In a bid submitted on June 5, the council set out proposals for £7.8 million of funding against a total estimated cost of almost £13.1 million, the remaining of which will be from council resources and an allocation will be included within the Torquay Town Deal funding bid.

Councillor Swithin Long, Cabinet member for housing, regeneration and tourism at Torbay Council, said “In 2016, the council applied to the second round of New Stations Fund. While unsuccessful, our bid team received positive feedback from the assessment panel, particularly on the strategic and economic case.

“In our latest bid, we have taken on board the initial feedback and have submitted a case that we feel meets all of the desired elements. The benefit cost ratio for the new station predicts that for every £1 invested, there is almost £7 of benefit to the economy.”

A new station at Edginswell is expected to attract rail trips from stations on the Exeter and Torbay rail network, as well as supporting residential, strategic health facilities, employment, rail and education in the area – both existing and proposed.

If successful with the bid application, the programme assumes a construction period starting in spring 2022, with completion in winter 2023/24.

A revised planning application would need to be submitted to take reflect the change to the design of the station, which now includes lifts instead of the ramps.